PENB při pronájmu bytu i nemovitosti. Jaká má nájemník práva a majitel povinnosti?

Od ledna 2016 se díky novele Zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. neobejdete bez Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), ani když chcete nemovitost či bytovou jednotku pouze pronajímat. Na co si musíte dát pozor, ať už stojíte na kterékoliv straně dohody?

Pronajímám nemovitost/​bytovou jednotku. Jaké mám povinnosti?

Jste vlastník nemovitosti či bytové jednotky, kterou hodláte pronajímat? Potom se připravte na to, že budete (v drtivé většině případů) PENB potřebovat, a to ještě před začátkem pronájmu – tedy ve fázi, kdy pronájem teprve inzerujete. V případě pronájmu bytu se však posuzuje energetická náročnost budovy, a ne samotné bytové jednotky; pokud tedy nejste vlastníkem celé nemovitosti, ale pouze bytu, pro PENB se vydejte za jejím majitelem.

Buďte připraveni na to, že po vás bude realitní kancelář vyžadovat minimálně grafickou část PENB už před vyvěšením inzerátu. Potenciální zájemci pak mají právo do PENB nahlédnout, přičemž při podpisu nájemní smlouvy pak musíte PENB nájemníkovi předat. Splníte si tím povinnost stanovenou zákonem. 

Není v pořádku se z této povinnosti vyvléknout ani tehdy, pokud nájemník řekne, že PENB nepotřebuje a vnesete si tuto domluvu do vaší smlouvy. Stejně tak se nelze spoléhat na to, že průkaz nebudete zařizovat, a do inzerátu tak uvedete tu nejhorší energetickou třídu. Můžou vám za to hrozit vysoké pokuty.

Povinnosti pronajímatele v bodech: 

  • Předat grafickou část PENB realitní kanceláři pro účely informací do inzerátu.
  • Předložit PENB zájemci ještě před uzavřením smlouvy o pronájmu.
  • Předat PENB nájemníkovi nejpozději při podpisu smlouvy o pronájmu.

Nechcete pronajímat, ale rovnou prodávat? Přečtěte si o pravidlech PENB při prodeji nemovitosti.

Chci si pronajmout nemovitost/​bytovou jednotku. Jaká mám práva?

Při prohlídce bytu či nemovitosti, kterou si chcete pronajmout, máte právo na nahlédnutí do PENB. Může to ovlivnit váš rozhodovací proces – přece jen je rozdíl mezi každoměsíčním placením provozu bytu s energetickou náročností A, nebo G. Rozhodně se nenechte odbýt tím, že vám pronajámatel doloží faktury za energie z posledních několika let, není to totéž. Zároveň vám nejpozději při podpisu nájemní smlouvy musí PENB předat.

Víte, že PENB není jen “ta stránka s barevným grafem”? Chtějte vidět celý průkaz, který obsahuje důležité informace a zároveň vám ukáže, kde konkrétně má budova či byt nedostatky

Kdy se opravdu řadíte jako pronajímatel mezi výjimky?

Pokud pronajímáte:

  • průmyslový či výrobní provoz, dílenskou provozovnu či zemědělskou budovu se spotřebou energie maximálně 700 GJ za rok
  • stavbu pro rodinnou rekreaci, která je užívána jen část roku a jejíž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání
  • budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2

Řádně si však tyto výjimky ověřte se vaším zpracovatelem PENB. V případě, že byste se zmýlili a PENB neměli, když byste jej reálně potřebovali, vás čeká finanční pokuta až do výše 200 000 Kč.

Související témata

Získejte PENB od ePrukaz.cz,
jako už stovky našich spokojených klientů.
Od 4 719 Kč / Do 10 dnů
Získat průkaz PENB